Tips i intervjuprosessen

 | 

Er du den kandidaten som alltid havner på andreplass i rekrutteringsprosesser? Som legger ned mye tid på å sørge for at CV’en har helt rette marger og søknadsteksten uten skrivefeil, men som likevel ikke når helt opp? Som kommer på intervju og får presentert deg selv, men som ikke helt når frem med budskapet ditt?

Vi har noen tips til hvordan du kan nå helt opp, komme på førsteplass og få tilbud om en jobb du virkelig kunne tenke deg!

1. tips

Første tips er like logisk som det er skadelig om du ikke gjør: Smil når intervjueren kommer mot deg, reis deg fra stolen om du satt og ventet, og håndhils med et fast, men ikke dødelig håndtrykk. Gjør du det, kan du bekrefte et bra inntrykk senere i intervjuet også. Gjør du det ikke, starter gjerne intervjueren på minussiden med tanke på inntrykk av deg, og du må kjempe hardere i intervjuet for å snu det.

2. tips

Tips nummer to er å fokusere på at det er denne jobben du vil ha, ikke bare at du vil ha en jobb. Har du søkt mange jobber fordi du er arbeidsledig, så er det klart at motivasjonen for å jobbe er der, men alle arbeidsplasser ønsker å være unike og vil at du skal ville jobbe hos nettopp de.

Tips nummer to er å fokusere på at det er denne jobben du vil ha!

Skryt av merkevaren, at det virker morsomt å jobbe der, at de ansette virker så fornøyd, eller at du lenge har ventet på at denne stillingen skulle dukke opp! Pass bare på at det du sier faktisk er sant. Har du ikke sett en eneste ansatt ennå, så vet du ikke om de er fornøyd eller ikke. Og spør intervjueren om hvor mange jobber du har søkt på, så ikke si «bare denne» med mindre det faktisk er sant. Husk at du selger deg inn til mennesker med tanker og følelser, ikke til en logo på en bygning. Det er troverdigheten i komplimentet du gir som vil bli husket.

3. tips

Et annet viktig punkt er å være konkret. Egenskaper du forteller om deg selv skal matche stillingen du er på intervju for, og eksempler du gir skal være relevant for denne stillingen. Det betyr at det ene intervjuet du går på kan være ganske annerledes enn det andre, men er det to forskjellige jobber, så gir det mening. Og du som person har også flere sider ved deg.

Foto: Håvard Storvestre

4. tips

Siste tips er å holde en positiv tone gjennom hele intervjuet. Det kan godt hende at din tidligere jobb måtte nedbemanne og at det har gjort deg litt bitter og lei deg, men fokuser heller på hvor mye du lærte da du jobbet der, eller at du ser frem til å bidra til godt miljø også i neste jobb.

En positiv tone gir en positiv følelse som vil bli husket av intervjueren, ofte mer enn selve innholdet.

Heldigvis finnes det ikke kun én jobb som er perfekt for deg, det finnes mange! Så lykkes du ikke på forsøk nummer tre, fem, eller ti, så vil du likevel kunne lykkes. Du trenger i de fleste tilfeller bare én jobb om gangen, eller hva?

Ønsker du flere tips, eller gjerne du trenger hjelp med intervjuprosessen? Kontakt oss i dag for en uforpliktende prat!