Seks ting som ødelegger jobbintervjuet

 | 

Stadig vekk dukker det opp artikler med litt merkelige overskrifter, som skal hjelpe oss å gjøre det bedre når vi søker jobb. I artikkelen fra Aftenposten, med samme overskrift som her, nevnes en rekke ting som kan være «katastrofale» å gjøre/ikke gjøre i et jobbintervju.

Det jeg stusser aller mest på er at dette er ting vi som jobber i bransjen skal være trent til å se forbi. Dersom den rådgiveren du treffer er DNV-sertifisert rekrutterer kan du stille høyere krav til at de evner å vurdere deg som kandidat, basert på kriterier som faktisk forteller dem hvorvidt du er rett for jobben.

Førsteinntrykket

«Kommer du med papirene dine i en plastpose, må man gjøre seg noen tanker om hvordan man fremstår.» Man fremstår visst som både ustrukturert OG rotete. Joda … man må gjerne gjøre seg noen tanker om dette første møtet, men kanskje ikke vektlegge det såpass at du allerede nå har bestem deg for at dette er en «rotete og ustrukturert» person?

Jeg sier som jeg alltid gjør: «Man blir ikke kjent med folk i et jobbintervju.» Hvem er det som ikke prøver å vise seg fra sin aller beste side når man møter noen i håp om å få jobb? Slappe håndtrykk og flakkende blikk er en del av hverdagen vår i rekrutteringsbransjen. Men vi gjør jobben vår dårlig om vi basert på dette avslår jobbsøkere.

Vær deg selv

Det er ikke så veldig mange andre man kan være, tenker jeg. Men det er ingen tvil om at nerver og forventninger kan hindre folk fra å få frem hvem de er. Svette hender, nølende svar eller kandidater som deler altfor mye (eller for lite). Den man ser i et jobbintervju, er ofte ikke den kandidaten faktisk er når de er i et arbeidsmiljø. Få har lave skuldre når mye står på spill!

Ikke ha med barna i intervju

Det er mange som spør om de kan amme under intervjuet også.

Javel? Spiller det noen rolle? Gjetter på at de fleste som skal på et intervju aller helst ikke vil ha med seg barna sine. Men noen ganger er det ingen vei utenom: Kanskje er du i permisjon, eller du klarer ikke skaffe barnevakt. Selvsagt kan intervjuet bli avbrutt av uforutsette hendelser, men det har jeg enda aldri opplevd som et stort problem. Må du amme, er det i grunnen bare å kjøre på med det også!

Skru av telefonen

Det er fort gjort å glemme dette idet du haster inn til møtet. Om den skulle ringe en gang, er det ingen problem. De fleste slår den jo av når de innser at de har glemt det. Det er ingen katastrofe, så slapp av!

Ikke røyk rett før

Jeg er ingen fan av røyking selv, men kan ikke diskvalifisere deg hvis du røyker likevel. Om du lukter røyk når du kommer merker jeg det, men jeg kan likevel ikke tillate at det definerer deg som god eller ikke god kandidat. Mange roer nervene på denne måten og er jo strengt tatt ikke noe som har noe med prosessen å gjøre.

Dropp tyggis og snus under intervjuet

Ikke det at jeg vil anbefale deg å tygge en stor tyggis eller bytte snus midt under intervjuet, men det skjer også … Og det skal ikke ekskludere deg. Man gjør mye man ikke tenker så godt gjennom når man er nervøs. Ingen krise, men anbefales ikke.

Putter du en tyggis i munnen har du ganske kjapt spolert sjansene dine.

Kle deg etter jobben du søker

Selvfølgelig er jeg enig i at du bør se «ren & pen» ut når du skal på intervju, men jeg mener at ingen skal ekskluderes på grunn av feil valg av antrekk. Det er tross alt noe man kan gjøre noe med, dersom det er et absolutt krav.

Jeg skulle ønske at vi som er så heldige å få jobbe med rekruttering, sammen kunne avmystifisere selve prosessen med å søke jobb. Det er jo ikke noe hokuspokus vi driver med. I stedet for å skremme folk med strenge formaninger om potensielle katastrofer på jobbintervjuet, burde vi heller ufarliggjøre det. Et jobbintervju er både formelt og alvorlig, men du som jobbsøker skal vite at vi alltid håper DU er den rette kandidaten til stillingen vi jobber med. Vi er positivt innstilt i utgangspunktet, og gleder oss alltid til å treffe deg! Kontakt oss i dag!