Hvordan imponere under jobbintervjuet – kunstene å svare godt på spørsmål

 | 

Et jobbintervju kan være både spennende og nervepirrende, men å oppnå suksess i et intervju handler ikke bare om kvalifikasjonene dine, men også om hvordan du formidler dem. Her har vi samlet noen tips for å svare godt og effektivt på spørsmål du får i et jobbintervju.

dame sitter ved datamaskin

1. Forbered deg grundig

God forberedelse nøkkelen til suksess i ethvert jobbintervju, og er ofte halve jobben. Her er grundig research nøkkelen, der det er viktig å både lær deg om bedriftens verdier, kultur, produkter og tjenester, og stillingen du har søkt på og hvilke kvalifikasjoner og egenskaper bedriften verdsetter hos en potensiell kandidat. Gå gjennom din egen erfaring og identifiser eksempler som demonstrerer dine ferdigheter og prestasjoner. Jo bedre forberedt du er, desto mer selvsikker vil du føle deg når du svarer på spørsmål.

Forbered deg også på vanligste intervjuspørsmålene vi ofte kan forvente å få på intervju, og tenk gjennom hva du ønsker å svare på hver av dem. Dette kan være spørsmål som «Fortell om deg selv», «Hvor ser du deg selv om fem år?», «Hvorfor vil du jobbe her?» og «Hva er dine styrker og svakheter?».

Les om de vanligste intervjuspørsmål her

2. Lytt nøye

Under intervjuet er det viktig å lytte nøye til spørsmålene som blir stilt. Ikke vær redd for å be om å få spørsmålet gjentatt eller forklart nærmere hvis du er usikker eller ikke forsto spørsmålet. Når du har forstått spørsmålet, er det viktig å ta deg tid til å svare gjennom å strukturere svaret ditt på en tydelig og sammenhengende måte.

3. Bruk STAR-metoden

En effektiv teknikk for å besvare atferdsbaserte spørsmål (begynner ofte med «Fortell om en gang da…») på en strukturert måte er å bruke STAR-metoden (Situation, Task, Action, Result).

  • Situation = Beskriv en situasjon eller et problem du stod overfor.
  • Task = Forklar hvilke oppgaver du ble stilt overfor i denne situasjonen.
  • Action = Del spesifikt hvilke handlinger du tok for å takle oppgavene.
  • Result = Avslutt med resultatene av handlingene dine.

Metoden bruker du ved å starte med å beskrive en situasjon eller et problem du møtte, deretter forklarer du oppgaven du hadde. Deretter beskriver du handlingene du tok for å løse situasjonen, og til slutt, resultatet eller suksessen du oppnådde. Denne metoden hjelper deg med å gi konkrete og velorganiserte svar som illustrerer dine ferdigheter og prestasjoner på en tydelig måte, noe som gir arbeidsgiver bedre innsikt i dine tidligere erfaringer og hvordan du håndterer ulike situasjoner.

4. Vær ærlig og autentisk

Mens det er viktig å presentere deg selv på en positiv måte, er det like viktig å være ærlig og autentisk i svarene dine. Arbeidsgivere verdsetter ekte engasjement og oppriktighet, så hvis du ikke har erfaring med noe eller ikke kan svare på et spørsmål, er det bedre å innrømme det enn å ikke være ærlig. Hvis du prøver å være noen du ikke er, vil det bli oppdaget på et tidspunkt. Vær deg selv, og fokuser på å vise hvordan dine unike kvalifikasjoner passer inn i selskapets behov.

5. Still spørsmål

Husk at et intervju går begge veier. Det er også din mulighet til å finne ut om bedriften er riktig arbeidsplass for deg. Still spørsmål om selskapets kultur, vekstmuligheter, eller spørsmål om stillingen som ikke ble dekket i jobbannonsen.

 

Svarene du gir under et jobbintervju kan være avgjørende for å skille deg ut blant andre kandidater. Ved å forberede deg grundig, lytte nøye, bruke STAR-metoden, være konkret og autentisk, kan du imponere arbeidsgiveren og øke sjansene dine for å sikre drømmejobben. Husk at hvert intervju er en mulighet til å lære og vokse, uavhengig av resultatet. Lykke til med jobbintervjuet ditt!

 

Les også vårt innlegg om hvordan du stiller godt forberedt til jobbintervjuet for flere gode tips!

Interessert i en ny jobb? Se våre utlyste stillinger eller registrer din CV i vår database – vi tar kontakt dersom noe passende dukker opp!