Fra student til jobbsøker? – her er våre 5 beste tips

 | 

Overgangen fra å være student til å bli arbeidssøker kan være utfordrende for mange. Det er en ny fase i livet der det kan være vanskelig å vite hvor man skal begynne. Alt fra å lete etter jobber, hvordan man skal skrive en CV og hva som er viktig å tenke på under et jobbintervju, er noe av det man må tenke på. Her er fem gode tips til hvordan du kan forberede deg på overgangen fra studentliv til arbeidsliv, og hvordan du kan øke sjansene dine for å få drømmejobben.

dame ved pc-skjerm

1. Start planleggingen og forberedelsene tidlig

Det første tipset vi vil gi deg er å starte planleggingen og forberedelsene så tidlig som mulig. Det er aldri for tidlig å begynne å tenke på karrieremulighetene, og jo tidligere du starter, desto bedre. Sett deg konkrete mål for hva du ønsker å oppnå etter endt studietid og kartlegg hvilke steg du må ta for å nå målene. Det kan være lurt å lage en liste over relevante arbeidsgivere og bransjer du ønsker å jobbe i, og begynne å undersøke hva som kreves av deg for å få en jobb innenfor disse områdene.

2. Bygg opp et nettverk og vær synlig

En annen nyttig faktor for å bedre lykkes i overgangen fra student- til arbeidslivet er å bygge et nettverk. Gjennom nettverksbygging kan du få verdifulle kontakter og innblikk i bransjen du ønsker å jobbe i. Delta på karrieredager, jobbmesser og andre arrangementer der du kan møte potensielle arbeidsgivere og bygge relasjoner. Det kan også være lurt å oppsøke mentorer og andre personer som kan gi deg gode råd og veiledning.

3. Oppdater CV-en og LinkedIn-profilen din

CV-en er ofte det første arbeidsgiver der på når de vurderer en søknad. En oppdatert CV og LinkedIn-profil er derfor essensielt for å markedsføre deg selv og vise arbeidsgivere hva du kan tilby. Sørg for å fremhever dine styrker og relevant erfaring og kompetanse på en klar og organisert måte, og skreddersy også gjerne CV-en og profilen din til bransjen du ønsker å jobbe i. Bruk gjerne relevante søkeord og begrep på LinkedIn-profilen din for å også øke synligheten i søkeresultatene.

Få tips til CV-en og se våre CV-maler her.

4. Tilpasset søknad og gode forberedelser før intervju

Når du skal søke jobb er det viktig å legge ned en grundig jobbsøknad og forberede deg godt til intervjuet. Les nøye gjennom jobbannonsen og tilpass søknaden din etter de kvalifikasjonene og egenskapene arbeidsgiveren etterspør. Blir du kalt inn til et intervju er det viktig å forberede deg godt, blant annet ved å gjøre god research på arbeidsgiver og bransjen, og å tenke gjennom hvilke spørsmål du kan få i intervjuet og øve på å svare på disse.

Få gode tips til hvordan du kan stille godt forberedt til jobbintervjuet.

5. Søk på relevante jobber

Bruk både jobbsøkeportaler og sosiale medier til å finne stillinger du kunne tenke deg, og søk aktivt på relevante jobber og send ut søknader jevnlig. Ikke vent på at drømmejobben skal dukke opp av seg selv, men vær aktiv og ta initiativ. Husk at jobbsøking er en jobb i seg selv, som krever både tid og innsats.

Mangler du arbeidserfaring? Se våre tips til hvordan du kan kapre drømmejobben uten arbeidserfaring.

Vi ønsker deg masse lykke til i overgangen!

 

Er du på jobbjakt, kan du registrere deg i vår database, så tar vi kontakt med deg om det er noe som matcher dine ønsker og kvalifikasjoner.

Det er viktig å planlegge for fremtiden – det krever litt innsats å gå fra å være student til arbeidssøker, men det er verdt det! Trenger du litt veiledning fra en våre dyktige rådgivere? Ta gjerne kontakt med oss på madm@express.no.