CV-en var visst ikke død

 | 

Vi lever fremdeles i en karrierehverdag hvor CV-en får ALTFOR mye ufortjent oppmerksomhet. Fordi vi vet i hvor stor grad den vektlegges av arbeidsgivere, inviterer vi deg til et gratis kurs 20.september, med gode råd om hvordan DU kan komme best mulig frem. Ta gjerne kontakt med oss for å delta på jobbsøkerkurs.

I MELLOMTIDEN KAN DU TA EN TITT PÅ ET BLOGGINNLEGG VI SKREV FOR ET ÅR SIDEN. DET ER LIKE AKTUELT! 

For jobbsøkere må det være utrolig nervepirrende å levere fra seg sin CV til ulike byrå og potensielle arbeidsgivere. Ofte har de jobbet mye med den på egenhånd – lagt sjelen sin i å lage et dokument som skiller dem ut fra den store mengden med søkere. Det har de nemlig blitt fortalt at er svært viktig. Kanskje har de til og med betalt noen penger for å lage CV eller søknad som skal sørge for at de blir sett.

Det finnes antagelig like mange meninger om hvordan en god CV skal se ut, som det finnes arbeidsgivere. Noen foretrekker «kort & konsis», andre vil gjerne ha et «originalt oppsett», mens «kreativt & detaljert» er å foretrekke for enkelte. Joda, det kommer nok an på jobben man søker, til en viss grad. Men CV`ens funksjon er den samme: Den skal la oss få et innblikk i din utdannelse og arbeidserfaring. Den skal kun være en første-introduksjon, og ikke en avgjørende faktor i prosessen. Er du kvalifisert, det vil si at du har den arbeidserfaringen og utdannelsen vi søker, så skal ikke en CV og hvordan du har skrevet den være av betydning.

Vi som jobber med rekruttering burde være opptatt av de delene av prosessen som styrker dens prediktive validitet. Med det mener jeg å fokusere på de elementene som virkelig forteller oss noe om hvordan du som kandidat kommer til å prestere i din neste jobb. CV, alene, gjør ikke det. Den forteller oss faktisk svært lite om dine kommende prestasjoner i jobben du søker. Likevel faller mange fra, og ikke nødvendigvis på grunn av manglende kvalifikasjoner, men heller fordi oppsettet er rotete, en skrivefeil, for lang eller for kort. Hva forteller det meg at du har en skrivefeil? Det forteller meg at der hadde du en skrivefeil. Og hva forteller det meg at du har skrevet denne selv, og har et litt «rotete» oppsett? Det forteller meg at du har et litt rotete oppsett og kanskje ikke er en ekspert på å skrive CV. Men nå søker jeg sjelden etter en CV-ekspert, heller.

Min oppfordring: Ikke Stress! Skriv din egen CV. Du trenger ikke fortelle oss din livshistorie, men ha fokus på de erfaringene du mener er mest relevant i forhold til jobben du nå søker. CV er uansett ikke av så stor betydning at du bør betale noen for å hjelpe deg med å skrive den, eller lage et så fancy oppsett at den nesten er uleselig. Gjør det selv. Det er lov å spørre om litt hjelp, eller få noen til å se over. Jeg vet om mange rekrutteringsbyrå som mer enn gjerne gir innspill når du er inne til samtale – bruk den muligheten.

Lykke til med jobbsøkingen!