Ansatt basert på magefølelsen

 | 

Etter som jeg har jobbet med rekruttering i et lite tiår, er jeg ikke så naiv at jeg tror man kan velge rett kandidat HVER eneste gang. Men man kan, med enkle grep, sørge for at prosessen blir mer «treffsikker». Målet er å øke prosessens prediktive validitet.

Dersom du har vært borti rekruttering på en eller annen måte, er jeg ganske sikker på at du har tatt flere avgjørelser basert på magefølelsen. Sant? Klassisk intervjufelle. I mangel av noe bedre å henge det på, bruker vi ofte magefølelse. Det er lett å ty til denne når det ikke foreligger en tydelig jobbanalyse/kravspesifikasjon. Dersom man vet hva man leter etter blir det mye enklere å finne det også. Høres det enkelt ut? Vel, det er det ikke. Ofte er vi vår egen verste fiende, og den som gjør rekrutteringen kan fort være den største feilkilden av dem alle.

La oss kikke på et utvalg av vanlige intervjufeller, og bli mer bevisste på hvordan disse kan unngås.

Førsteinntrykk og bekreftelsesfellen

Blir du lett farget av et godt eller dårlig førsteinntrykk, og jobber du ubevisst for å bekrefte dette gjennom intervjuet? Se for deg at kandidaten kommer for sent, eller kanskje ikke har like fast håndtrykk som du skulle ønske. Hva gjør det med din innstilling?

Likhetsfellen

Foretrekker du kandidater du likner? Klart du gjør. God tone, felles interesser eller vurderinger.

Overvurdering av negativ informasjon

Ufordelaktig informasjon vektes ofte tyngre enn positiv. Husker du best det negative etter et intervju?

Leniency-fellen

Men tilgir visse svakheter pga andre tydelige styrker.

Rosenthal-fellen

Den som intervjuer påvirker kandidaten gjennom egen adferd – non verbal.

Glorie-fellen

Vi blir blendet av kandidatens tidligere prestasjoner, på eller utenfor jobb.

 

Hvilke feller kjenner du deg best igjen i? Selv er jeg sikkert skyldig i å gå i dem alle. Samtidig! Man lærer så lenge man lever, og med fokus og bevisstgjøring blir man bedre. Derfor reiser vi nå rundt til våre kunder og holder gratis intervjukurs. På den måten blir alle opplyst om viktigheten av en god jobbanalyse, med påfølgende intervjuguide, som forhåpentligvis sørger for at man unngår de fleste intervjufellene!

Er du skyldig i å gå i noen av disse?

Kilder: Espen Skorstad «rett kandidat på rett plass», 2008