Alt du trenger å vite for å skrive en vinnende jobbsøknad!

 | 

Å skrive en god jobbsøknad kan være en utfordring for mange jobbsøkere, spesielt for de som ikke har mye erfaring med dette fra før av. Men med noen enkle tips og triks kan du skrive en vinnende jobbsøknad som skiller seg ut fra mengden.

dame ved pc-skjerm

Hvorfor er jobbsøknaden så viktig?

Men først, hvorfor er jobbsøknaden egentlig så viktig? En jobbsøknad er nemlig den første kontakten vi har med en potensiell arbeidsgiver, og det er derfor viktig å sørge for et godt førsteinntrykk. En godt skrevet jobbsøknad kan hjelpe deg med å skille deg ut fra mengden og øke sjansene dine for å bli invitert til et intervju. Søknaden gir arbeidsgiveren et inntrykk av hva dine kvalifikasjoner og erfaringer er, og kan være avgjørende for om du blir med videre i prosessen eller ikke.

Dette bør du ha med i en jobbsøknad

Selv om vi av og til kan lese om noen som lykkes med jobbsøknader helt utenom det vanlige, trenger du ikke å finne opp hjulet på nytt når du skal strukturere opp og skrive din jobbsøknad. Ei heller finnes det en streng mal for hvordan jobbsøknaden skal være. Det viktigste er at du argumenterer godt for hvorfor akkurat du er den beste søkeren til stillingen. Dette innebærer å gi et godt bilde og inntrykk av hvilke erfaringer og kvalifikasjoner du sitter på, og hvordan disse passer inn i den utlyste stillingen eller bedriften.

Start med en oppsummering av relevant erfaring og relevante kvalifikasjoner for den stillingen du søker på, før du beskriver hvorfor du er interessert i jobben og hvordan den passer dine egne ambisjoner. Vis at du har satt deg inn i bedriften og dens verdier og at du har forstått hva stillingen krever av deg.

Når du beskriver tidligere arbeidserfaring, husk å fokusere på de oppgavene som er relevant for stillingen. Det samme gjelder konkrete resultater og prestasjoner i karrieren så langt. Gi gjerne noen eksempler på hvordan du tidligere har håndtert utfordringer som har oppstått. Skriv også litt om de ferdighetene du har og mener du kan dra nytte av i jobben.

Unngå de typiske klisjeene

De fleste arbeidsgivere har lest jobbsøknad på jobbsøknad, og får ofte lese fraser og generiske setninger som blir brukt så often at de mister sin mening eller verdi. Det er defor et godt tips å prøve å unngå dette, da det kan føre til at søknaden ikke skiller seg ut og arbeidsgiver får et inntrykk av at du ikke er spesielt interessert eller motivert for stillingen. Her er noen av de typiske klisjeene man bør unngå:

 • «Jeg er en lagspiller»
  Dette er en av de mest brukte klisjeene i jobbsøknader, og har mistet sin verdi. I stedet for å bruke denne klisjeen, kan du heller gi konkrete eksempler på hvordan du har arbeidet godt i et team og bidratt til å nå felles mål.
 • «Jeg har god kommunikasjonsevne»
  Selv om det er viktig å ha god kommunikasjonsevne, er dette en klisjé som ikke forteller arbeidsgiveren mye om dine spesifikke ferdigheter og hvordan de kan være relevant for stillingen. Prøv heller å gi eksempler på hvordan du har kommunisert effektivt i tidligere jobber, eller hvordan du kan bidra med kommunikasjonsferdigheter i stillingen du søker på.
 • «Jeg er svært motivert»
  Dette er en annen klisjé som er så vanlig at det kan virke som om du ikke har tenkt nøye gjennom hva du skal si om deg selv. I stedet for å bruke denne klisjeen, kan du gi konkrete eksempler på hva som motiverer deg i arbeidet, og hvordan du har oppnådd resultater på grunn av din motivasjon.
 • «Jeg har god arbeidsetikk»
  Selv om dette er en viktig egenskap, er det ikke spesielt konkret og kan virke som en generell påstand. Prøv heller å gi eksempler på hvordan du har opprettholdt en høy standard for arbeidsetikk i tidligere jobber, og hvordan denne standarden kan være relevant for stillingen du søker på.
 • «Jeg er lidenskapelig opptatt av arbeidet mitt»
  Selv om det er flott å ha lidenskap for arbeidet ditt, kan denne klisjeen virke som en overfladisk påstand. Prøv heller å gi eksempler på hvordan din lidenskap har hjulpet deg med å nå mål og oppnå resultater i tidligere jobber.

I stedet for å bruke klisjeer i jobbsøknaden din, bør du prøve å være så konkret og spesifikk som mulig. Gi konkrete eksempler på din erfaring og dine ferdigheter, og hvordan de kan være relevant for stillingen du søker på. Dette vil hjelpe deg med å skille deg ut fra mengden og vise arbeidsgiveren at du er en seriøs kandidat.

Hvordan bør jobbsøknaden utformes?

Når du skriver en jobbsøknad, er det viktig å bruke en profesjonell tone og unngå slang eller uformelle uttrykk.

Hold det kort og konsist
Prøv å holde søknaden din til en side eller mindre. Unngå å skrive for mye om hver enkelt oppgave og kvalifikasjon, og fokuser på det som er mest relevant for stillingen.

Skriv en personlig og profesjonell introduksjon
Start med å introdusere deg selv og si hvorfor du er interessert i stillingen. Vær klar og tydelig om hva du kan tilby og hvorfor du er kvalifisert for jobben.

Fremhev din erfaring og kompetanse
Beskriv dine relevante erfaringer og ferdigheter, og hvordan de kan overføres til stillingen du søker på. Du kan nevne spesifikke prosjekter eller oppgaver du har gjort som viser dine evner. Prøv også å fokusere på resultatene du har oppnådd i tidligere jobber, og hvordan disse kan være relevant for stillingen du søker på.

Vis interesse for bedriften
Forsikre deg om at du har gjort research om bedriften og vis interesse for deres verdier og mål. Du kan inkludere dette i søknaden din ved å nevne hvordan din erfaring og ferdigheter kan hjelpe selskapet å oppnå sine mål.

Vær konkret og tydelig
Sørg for å være konkret i søknaden din, og unngå generelle fraser og de nevnte typiske klisjeene. Vær spesifikk om hvordan du kan bidra til selskapet og hva du kan tilby.

Avslutt med en positiv tone
Avslutt søknaden din med en positiv tone og takk arbeidsgiveren for deres tid og oppmerksomhet. Husk å inkludere kontaktinformasjonen din slik at de enkelt kan komme i kontakt med deg.

Sørg for at søknaden er godt strukturert og fri for skrivefeil
Sørg for å ha en klar struktur og enkel å lese søknad. Det bør ikke være skrivefeil eller grammatikkfeil. Du kan få noen til å lese gjennom søknaden din før du sender den inn for å forsikre deg om at den er godt skrevet og fri for feil.

Hva med en åpen søknad?

En åpen søknad bør inneholde mye av det samme som en søknad rettet mot en spesifikk stilling. Det finnes likevel noen forskjeller. Der en vanlig jobbsøknad er en mer tradisjonell form for søknad, hvor du presenterer deg selv med erfaring, kompetanse og utdanning som passer en bestemt stilling med bestemte arbeidsoppgaver, uttrykker en åpen søknad et ønske om å jobbe hos en bestemt arbeidsgiver.

Du bør altså fortsatt legge frem bakgrunnen din og ferdighetene dine, men med en bredere tilnærming, slik at du gjør deg relevant for flere stillinger. Argumenter godt for hvorfor du er ekstra motivert til å jobbe i akkurat den bedriften eller bransjen, så skaper du positiv kontakt med en arbeidsgiver som kanskje trenger deg i fremtiden.

Øvelse gjør mester

Vi blir alle bedre i noe av å gjøre det igjen og igjen, og å skrive jobbsøknader er intet unntak. La ikke avslag knekke deg, men hold motet oppe og se på hver søknad som en nyttig erfaring og en god motivasjon til å bli enda bedre.

Lykke til med jobbsøkingen!

 

Du finner flere gode tips til søknadsprosess og jobbintervju blant våre innlegg.

Interessert i en ny jobb? Se våre utlyste stillinger eller registrer din CV i vår database – vi tar kontakt dersom noe passende dukker opp!