8 tips for å håndtere stress og nervøsitet i jobbintervjuet

 | 

Et av målene med alle jobbintervjuer er å finne ut om en kandidat er den rette personen for en bestemt stilling. Å skulle overbevise en potensiell arbeidsgiver om dette kan føles som en krevende situasjon for den som blir intervjuet, noe som kan føre til mye stress og nervøsitet. Heldigvis finnes det noen ting du kan gjøre både før og under intervjuet for å unngå at stresset tar overhånd. Her er våre tips!

To personer i en intervjusetting

Før intervjuet

1. Forbered deg godt

I tillegg til å bli nervøse for hvordan vi vil fremstå under jobbintervjuet, er frykten for det ukjente mye av årsaken bak stresset som kan dukke opp. Vi kjenner vanligvis ikke så godt til dem som skal intervjue oss eller hvordan det ser ut i lokalet vi skal bli intervjuet i. I tillegg vet vi sjelden på forhånd hvilke spørsmål vi vil få.

I tiden før jobbintervjuet er det derfor viktig å forberede seg godt. Dette kan du gjøre ved å lese alt som er tilgjengelig om bedriften du har søkt jobb hos, øve på å svare på vanlige intervjuspørsmål og forberede en kort presentasjon av deg selv. Sørg også for at du setter deg godt inn i hva stillingen innebærer og hvorfor det er en passende stilling for deg.

Det kan også være lurt å ha en notatbok tilgjengelig for å notere ned eventuelle argumenter, spørsmål eller svar du tror du vil få bruk for. Å ha muligheten til å raskt sjekke notatene hvis du står fast, er også et supert verktøy å ha under selve intervjuet.

2. Planlegg dagen rundt jobbintervjuet

Pass på at du legger opp dagen din etter intervjuavtalen, slik at du får tid og anledning til å roe deg ned. Prøv å sove godt dagen før og spis en rolig frokost med næringsrik mat.

Dersom du har muligheten, kan det være lurt å høre om dere kan legge intervjuet til morgenen, så slipper du å gå rundt og grue deg hele dagen, dersom du er veldig nervøs.

Husk også at selv om et jobbintervju er viktig, går livet videre uansett hvordan det går. En avtale med en venn om å gjøre noe du liker senere på dagen, kan gjøre at du har noe å glede deg til når jobbintervjuet er over.

3. Snakk med noen du liker å prate med

Mennesker som kjenner oss godt har en tendens til å være flinkere til å se de positivene sidene våre enn vi er selv, og kan gi oss den selvtilliten vi trenger for å bli mindre nervøse før jobbintervjuet.

Tiden før et jobbintervju kan også føles som en boble, så brett ut om hva jobben innebærer og hvilke konkrete ting som gjør deg urolig og usikker.

Å slå av en prat med en venn eller et familiemedlem som du snakker godt med, kan bidra til å gi et riktig og positivt perspektiv på situasjonen.

Denne personen kan gjerne være en som har erfaring med å være i andre enden av prosessen, og som dermed kan gi verdifull innsikt i hvordan arbeidsgivere tenker og hva de er ute etter.

4. Vær snill med deg selv

Tankens kraft er stor, så vær positiv og tro på deg selv i tiden før jobbintervjuet. Ikke tillat deg selv å fokusere på tvil og usikkerhet, men husk at det er en grunn til at du er blitt kalt inn til jobbintervju. Se rett og slett for deg at jobbintervjuet går bra og ikke dårlig.

Gjør ting du vet gjør deg rolig før jobbintervjuet begynner. Gå en tur, ta en treningsøkt eller hør på musikk som gjør deg avslappet.

Under intervjuet

5. Vær åpen om hva du føler

Det er lite som er verre enn å late som man ikke er stresset og nervøs når man er det. En vanlig årsak til disse følelsene er frykten for at de skal være synlige og at de skal føre til at vi sier eller gjør noe dumt.

Et effektivt verktøy for å håndtere dette, er å være ærlig og si til dem som intervjuer deg at du er litt preget av situasjonen. Hvis du sliter med å svare på et spørsmål eller lignende, er det som regel bedre å si at man er litt nervøs enn å prøve å skjule det.

De fleste vil ikke dømme deg for at du har følelser som er fullstendig menneskelige, og mange vil til og med respektere og sette pris på at du er ærlig.

6. Husk at et jobbintervju ikke er et avhør

Selv om det kan føles som om personene på den andre siden av bordet er strenge mennesker med makt over all din fremtids lykke og suksess, er det viktig å minne seg på at dette ikke er tilfellet. De som utfører intervjuet ønsker, akkurat som du gjør, at det skal gå så bra som mulig.

Minn deg selv på at et jobbintervju er en samtale, og at akkurat som de prøver å finne ut om du er den riktige kandidaten for dem, skal du finne ut av om dette er den riktige stillingen og arbeidsplassen for deg. Om du er nysgjerrig og stiller spørsmål, kommer denne maktbalansen tydeligere frem.

7. Pust og vær til stede

Å fokusere på pusten bidrar til å unngå at tankene flyr og følelsene tar overhånd. Gi deg selv tid til å trekke pusten før du snakker. Da får du både roet deg ned og tid til å komme med et gjennomtenkt svar.

Vær engasjert i samtalen og gjenta gjerne spørsmålene du blir stilt om du er usikker på hva du skal svare. Hvis du føler du har sagt noe dumt, er det bedre å le litt av seg selv enn å late som det ikke skjedde.

8. Vis selvtillit, men vær naturlig

Å utstråle naturlig selvtillit i en stressende situasjon er lettere sagt enn gjort. Samtidig er det viktig å huske på at selvtillit ikke nødvendigvis handler om evner og egenskaper som utadvendthet, sjenanse eller om man får andre til å le eller ikke. Selvtillit handler om å stå for den man er og være bekvem med det.

Fokuser på de egenskapene du mener gjør deg riktig for jobben og ikke prøv å være noen andre enn deg selv. Dette vil bare føre til enda mer stress og nervøsitet. Det er tross alt deg de har kalt inn til intervju, ikke din idé om hva du tror de ser etter.

 

Les flere tips til hvordan du kan gjøre et godt inntrykk under jobbintervjuet.

 

Lykke til!

 

Er du på utkikk etter en ny jobb? Se våre utlyste stillinger eller registrer din CV i vår database – vi tar kontakt dersom noe passende for deg dukker opp!