7 måter å påvirke hvordan du fremstår i jobbintervjuet

 | 

Et jobbintervju er ofte en nervepirrende opplevelse for mange. Det er en sjanse til å vise frem dine ferdigheter og erfaringer, og å overbevise arbeidsgiveren om at du er den rette personen for jobben. Men hvordan kan du sikre at du gjør et godt inntrykk? Her har vi samlet noen tips til ting som påvirker hvordan du fremstår under jobbintervjuet.

to damer i en samtale

1. Sørg for gode forberedelser og et godt førsteinntrykk

Å stille godt forberedt styrer mye av hvordan du fremstår i jobbintervjuet og førsteinntrykket du gir. Dette innebærer å gjøre god research om både stillingen du har søkt på og bedriften du potensielt skal jobbe i, hvordan du kler deg, og hvorvidt du kommer tidsnok til intervjuet eller ikke.

Les mer om dette under våre tips til hvordan du forbereder deg til jobbintervjuet.

2. Vær positiv og engasjert

Vis en positiv holdning og vær engasjert i samtalen under intervjuet. Kun ved å smile og holde øyekontakt med intervjuer, kan hjelpe deg med å skape en bedre atmosfære og å bygge tillit. Og ved å være engasjert og vise en positiv holdning, skaper du et bedre inntrykk av deg selv med én gang.

3. Lytt nøye og svar på spørsmål direkte

Lytt nøye til spørsmålene som blir stilt til deg, og svar på en direkte og ærlig måte. Unngå å vike unna spørsmålene eller å gi svar som er irrelevant for stillingen. Dette kan skape en usikkerhet hos intervjuer.

Vanlige spørsmål som dukker opp i jobbintervjuer finner du her.

4. Fortell om tidligere erfaringer

Beskriv dine tidligere arbeidsoppgaver og prestasjoner på en klar og presis måte, og fortell hvordan dine ferdigheter og erfaringer kan bidra til å oppfylle kravene som stillingen du har søkt på stiller.

Det kan være lurt å fokusere på de ferdighetene som er relevante for stillingen du søker på. Og hvis erfaringene og ferdighetene du har ikke er direkte relevante, prøv i stedet å knytte dem til hvordan de kan være nyttige i stillingen du har søkt på.

Husk at det er viktig å være ærlig om erfaringer og ferdigheter man sitter på, og ikke overdrive for å tilpasse seg etter hva man tror at arbeidsgiver ønsker eller forventer.

5. Still spørsmål

Still relevante spørsmål om stillingen og bedriften, og vis at du er interessert i å lære mer om begge deler. Dette gjør også at du får samlet mer informasjon om både stillingen og bedriften, noe som kan gi deg et bedre bilde på om dtte er en jobb og arbeidsplass du kunne tenke deg.

Det er også fint å stille spørsmål basert på informasjonen du allerede har fått under intervjuet. Dette viser at du har lyttet og forstår bedriften og rollen du har søkt på.

6. Avslutt intervjuet på en positiv måte

Når jobbintervjuet avsluttes, er det viktig å gjøre det på en høflig og profesjonell måte for å gi et siste positivt inntrykk til arbeidsgiver. Avslutt samtalen med å si noe som «Takk for muligheten og for at du tok deg tid til å snakke med meg i dag» eller «Det var hyggelig å møte deg, og jeg ser frem til å høre mer om stillingen». Og hvis du ikke allerede har fått informasjon om hva som skjer videre nå, kan du også her spørre arbeidsgiveren om hva som er neste steg i ansettelsesprosessen og når du kan forvente å høre noe tilbake.

7. Følg opp etter intervjuet

Etter jobbintervjuet kan det være fint å følge opp med en takkemail for å vise at du fortsatt er interessert i stillingen og at du setter pris på arbeidsgiverens tid og oppmerksomhet. Dette kan gjøre at du skiller deg ut fra andre kandidater og viser arbeidsgiver at du er interessert i stillingen. Vær også tålmodig, det kan ta alt fra noen dager til uker før du hører tilbake. Hvis du ikke hører noe innen to uker, kan du også følge opp med en kort e-post for å sjekke status.

 

Husk at det er normalt å være nervøs i et jobbintervju. Prøv å puste dypt og ta deg tid til å tenke før du svarer på spørsmål. Lykke til!

 

Du finner flere gode tips til søknadsprosess og jobbintervju blant våre innlegg.

Interessert i en ny jobb? Se våre utlyste stillinger eller registrer din CV i vår database – vi tar kontakt dersom noe passende dukker opp!